Fastelavnsboller

Karrykrydret laksesuppe

4 portioner

50 g. smør

225g. løg, groft hakket

2 teskefulde mild karrypasta

4½ dl vand

1½ dl hvidvin

3 dl piskefløde

50 gr. Kokosnød mælk fra dåse (1 dåse)

350 gr. kartofler i små tern

450 gr. laksefilet uden skind, skåret i små bidder

Hakket persille.

  1. Smelt smørret og tilsæt løg til de begynder at blive møre uden at brune.
  2. Tilsæt karrypasta og steg videre i ca. 1 minut.
  3. Tilsæt vand, vin, fløde kokosmælk og en smule krydderier. Bring gryden i kog.
  4. Tilsæt kartofler og lad dem simre under låg i ca. 10/12 min. De må ikke koge i stykker
  5. Rør fisken forsigtig i. Lad fisken simre i 2-3 minutter til den er mør.
  6. Smag til.
  7. Tilsæt persille.

Serveres omgående.

Gulerodskage – mums!

Bradepande/2 mindre forme

450 g. farin

1 1/2 tsk. vanillesukker

3 dl. olie uden smag

6 æg

550 g. revet gulerod

400 g. mel

1 spsk. bagepulver

1/2 spsk. natron

1 tsk. salt

3 tsk. kanel

75 g. nødder

Glasur:

200 g. flødeost

125 g. smør

250 g. flormelis

Skal af en revet citron

Saft af en citron

Bland de våde ingredienser for sig. Inklusive sukkeret.

Bland de tørre ingredienser.

Bland dem sammen.

Bages ved 185 grader i ca. 40 minutter. Bruger du en stor bradepande skal den have lidt kortere. Check om dejen hænger fast i en kødnål, strikkepind lille kniv, eller lignende.

Lad kagen køle helt af.

Pisk glasuren sammen og fordel den ud over kagen.

Pynt evt. med lidt hakkede hasselnødder.

Skal være kolde inden servering. Er bedst dagen efter.

Ristaffel med kylling

4 personer

  1. 500- 800 gram kyllingefileter i skiver
  2. 1 stort hakket løg
  3. 1 rød peberfrugt i strimler
  4. 3 dl vand
  5. 1 dåse kokosmælk
  6. olie til stegning
  7. 2 tsk stødt karry
  8. 1 tsk stødt gurkemeje
  9. 1 håndfuld cashewnødder
  10. 1 håndfuld peanuts
  11. 1 håndfuld rosiner
  12. 1 dåse ananas i egen juice
  13. 2 bananer i skiver overhældt med 2 spsk citronsaft
  14. citronsaft
  15. 1 lille skål kokosmel
  16. Brune basmatiris
  17. Salt og peber

Kog risene. Hvis de har været lagt i blød natten over, halverer det kogetiden. Ellers tager det 40 minutter.

Svits karry og gurkemeje i kokosolie, alternativt smør. Tilsæt kyllingefileter. Tilsæt løg, hvidløg og peberfrugter og lad det simre i vandet i 20 min. Tilsæt kokosmælk og lad det simre videre 5 minutter. Smag til med salt og peber.

Anret rosiner, ananas, peanuts, nødder, kokosmel og banan i små, fine skåle. Server med risene.

Dej

  • 2 dl. lunken mælk
  • 25 g. gær
  • 1 æg
  • 100 g. smør
  • 1/2 tsk. salt
  • 1/2 dl. sukker
  • 4-500 g. mel

Creme

  • 3 spsk. mel
  • 1 æggeblomme
  • 1 æg
  • 1 1/2 spsk. sukker
  • 3 dl. mælk el. fløde
  • 2 tsk. vaniliesukker

Gær i mælk + resten (400 g. mel) hæver til dobbelt str. Ælt med lidt mere mel. Efter hæver 10 min. når lavet. Bages i ovn ved 210 grader 13-15 min.

Marinade til kyllingefilleter

4 kyllingefileter (ca. 600 g)
Marinade:
2 spsk olivenolie
3 spsk citronsaft
2 spsk flydende honning
1 spsk hakket, frisk timian eller 2 tsk tørret
3 fed finthakket hvidløg
1 tsk salt
1 knsp. peber

Cous cous salat

300 g couscous (grov)
6 dl kogende vand
1 spsk olie – gerne olivenolie
1 spsk. Tørret rosmarin
¼ tsk. Salt
1 squash
2 tomater
bredbladet persille til pynt

Bland couscous med olie, rosmarin og salt. Hæld kogende vand over, og lad det trække i 10-150 minutter. Rør i det af og til.
Riv squash mellemfint. Skær tomaten i både.
Bland tomat og squash i couscousen, og bland godt. Anret i fad, og pynt med bredbladet persille.

Chokolademousse:

100 g mørk chokolade
3 æggeblommer
1½ spsk sukker
1 tsk reven appelsinskal
2 æggehvider
1½ dl piskefløde

Pynt:
flødeskum
reven chokolade

Vejledning:

Pisk æggehviderne stive. Pisk fløden stiv. Bræk chokoladen i stykker. Læg den i en skål og smelt chokoladen over et vandbad. Rør æggeblommer med sukker, appelsinskal. Hæld chokoladen i lidt efter lidt. Vend flødeskum og æggehvider i chokoladen. Hæld chokolademoussen op i en skål eller portionsglas og stil den koldt mindst ½ time. Pynt med flødeskum og reven chokolade.

Lækker, lækker indisk masala ret, yummi!

Ingredienser

2 pounds uden skind, udbenet kyllingebryst halvdele

2 tsk salt

1 / 2 kop madolie

1 1 / 2 dl hakket løg

1 spsk hakket hvidløg

1 1 / 2 tsk hakket frisk ingefær

1 spsk karry

1 tsk stødt spidskommen

1 tsk stødt gurkemeje

1 tsk stødt koriander

1 tsk cayennepeber

1 spsk vand

1 (15 ounce) kan knust tomater

1 kop yoghurt naturel

1 spsk hakket frisk koriander

1 tsk salt

1 / 2 kop vand

1 tsk garam masala

1 spsk hakket frisk koriander

1 spsk frisk citronsaft

Kørselsvejledning

  1. Drys kyllingebrysterne med 2 tsk salt.
  2. Varm olien i en stor stegepande over høj varme, delvist koge kyllingen i den varme olie i partier indtil den er helt gyldent. Overfør de brunede kyllingebryster til en tallerken og der er afsat.
  3. Reducer varmen under panden til medium-høj, tilsæt løg, hvidløg og ingefær til olie tilbage i gryden og kog og rør indtil løget bliver gennemskinnelige, ca 8 minutter. Rør karry, spidskommen, gurkemeje, koriander, cayenne, og 1 spiseskefuld af vand ind i løg blandingen, lad det varme sammen i 1 minut under omrøring. Bland tomater, yoghurt, 1 spsk hakket koriander og 1 teskefuld salt i blandingen. Returnér kyllingebryst til stegepande sammen med eventuelle safter på pladen. Hæld 1 / 2 kop vand i blandingen, bring i kog, dreje kylling til at belægge med saucen. Drys garam masala og 1 spsk koriander over kyllingen.

Dæk stegepande og lad det simre indtil kyllingen bryster er ikke længere rosa i midten og saft køre klar, cirka 20 minutter. En instant-læser termometer indsat i centrum bør læse mindst 165 grader F (74 grader C). Drys med citronsaft til at tjene.

Brune kugler

  • 375 g havregryn
  • 300 g sukker
  • 45 g kakao
  • 150 g smør
  • 10 spsk mælk eller kaffe
  • 1 tsk vaniljesukker

Alle ingredienser røres sammen og rulles i havregryn.

Langtidshævet og lækkert

Verdens Bedste Brød

Ingredienser

  • 625 gram mel (10 dl (1 ltr))
  • 5 dl (1/2 ltr) vand
  • 2 tsk salt
  • gær på størrelse med en ært (Ja så lidt skal du bruge)

Fremgangsmåde

Man starter på brødet 12 timer før man skal bruge det. Dvs. enten om aftenen før, så det kan hæve natten over. Så kan man bage det om morgenen. Eller man starter om morgenen og så kan man bage det om aftenen. Brødet holder sig godt længe, så jeg plejer at sætte det over om aftenen.

Rør først gæren ud i vandet så det er jævnt fordelt. Brug en stor skål. Bland så salt og mel ned i vandet, og rør sammen med hænderne eller en grydeske. Det er kun nødvendigt at blande indtil alt melet er vådt.

Lad det hæve i 12 timer. Når det er hævet færdigt er det let, luftigt og fyldt med store bobler. Den lange hævning er grunden til at man ikke behøver at ælte brødet. Gæren gør det arbejde som du ellers skulle gøre selv. Den kan godt tåle at hæve længere.

Jeg hæver det altid ved stuetemperatur. Du kan dog godt lade dejen overnatte i køleskabet. Det bliver den kun bedre af.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen i 3 led. Først den ene vej og så den anden.

Læg den eller i et smurt fad eller på et meldækket viskestykke og fold viskestykket sammen over den, og lad den hæve i 2 timer mere.

Professionelle bagere bruger en ovn med vanddamp i. Det har de fleste mennesker ikke. Men du kan få din skorpe endnu bedre end bagerens vha. et lille trick.

Du skal bage brødet i en gryde inde i ovnen. Grydens låg holder dampen fra dejen inde. Så varer det længere om at skorpen sætter sig og bliver hård. Det gør at brødet hæver mere op inde i ovnen.

Varm ovnen op til 250 grader. Kom en mellemstor gryde ind i ovnen. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op.

Når dejen er hævet færdig vendes den over i den varme gryde. Der kommes låg på, og den sættes ind i ovnen.

Vær sikker på at ovnen er varm nok. Jeg venter som regel 15-30 minutter efter at ovnen siger den er varm nok. Ovnens termostat måler lufttemperaturen i ovnen, og den kan sagtens nå 250 grader inden alle metaldelene i ovnen er varmet ordentlig op. Er ovnen ikke varm nok bliver skorpen nemt for tynd og blød. Jeg bruger varmluftsovn.

Den skal bage i 30 minutter ved 250 grader med låg

Efter 30 minutter lader du den bage i 15 minutter ved 230 grader uden låg.

Lad brødet køle i mindst 20 minutter inden servering.

Italiensk IS

Ingredienser:

4 dl letmælk
2 dl fløde
½-1 vaniljestang
4 æggeblommer
125 g sukker
50 g mørk chokolade
40 g mandler

Fremgangsmåde:

Vejledning:

Mælk og fløde hældes i en gryde sammen med kornene fra vaniljestangen. Varm dette op til lige før det koger.

Pisk æggeblommer og sukker i en anden gryde, til det er lyst og luftigt. Gryden sættes over svagt blus samtidig med at den varme mælk langsomt hældes i mens der piskes. Dette må endelig ikke komme op at koge. Pisk til massen er tyknet (sådan at man kan trække et spor på en træske).

Stil herefter ismassen til afkøling (gerne natten over).

Hak mandler og chokolade.

Hæld ismassen i is-maskinen, og lad denne køre i ca. 20 min., indtil isen er ved at blive tyk.

Tilsæt mandler og chokolade, og frys isen færdig i ca. 20 min. yderligere.
Obs. Hvis isen laves uden ismaskine, rør da jævligt i isen under nedfrysningen.

Du kan erstatte letmælk og fløde med sødmælk. Dette vil også give et udmærket resultat. Dog vil isen ikke ikke bliver nær så cremet som hvis du bruger fløden.

uge 15

Madplan uge 26

  • man: Grill + pastasalat
  • tirs: laks + pasta
  • kylling + perlebyg&mango salat
  • frikadeller + kartofler
  • boller i karry

Kartoffelsalat med mormordressing

• 650 g nye kartofler
• ½ spidskål
• 1 bundt radiser
• 1 potte dild
Mormordressing
• 1½ dl piskefløde
• 1 spsk. sukker
• saft af 1 citron
• salt og friskkværnet peber

Laks en papilotte med gulerødder og fennikel

30 min.
750 g nye kartofler.
Havsalt.
1 bdt. dild.
4 stykker bagepapir.
4 laksefi leter uden skind.
1 bdt. gulerødder med top.
1 fennikel.
4 tsk. rapsolie.
Friskkværnet sort peber.
2 ubehandlede citroner.
1 bdt. bredbladet persille.
• Skrub kartofl erne, og kog dem i letsaltet vand. • Hak dilden, og drys den over kartofl erne ved servering. • Skyl og tør persillen. • Rens gulerødder og fennikel, og skær dem groft. • Læg en laksefi let på hvert af de fi re stykker bagepapir, og læg gulerødder og fennikel ovenpå. Dryp med olie, krydr med
salt og peber, og læg en skive citron og en kvist persille øverst. Gem halvdelen af persillen til efter varmebehandlingen. Pak ingredienserne ind, og læg pakkerne i kuglegrillen i en foliebakke eller i ovnen ved 190 grader i 20 minutter. • Server med kartofl er, friske persillekviste og citronbåde.

Laks + pasta

4 stk. Laksefileter
Salt og peber
Olie til stegning
1 bdt. Grønne asparges
1 ps. Sukkerærter
500 g Frisk båndpasta
2 dl Frosne fine ærter
0.25 dl. Madlavningsfløde
Revet citronskal fra en ubehandlet citron
2 spsk. Citronsaft
Stor håndfuld friske basilikumblade

Perlebyg

150 g perlebyg
1 håndfuld salat
1 moden mango
1 håndfuld friske krydderurter, fx koriander, persille og kørvel
———
Ingefærdressing:
1 spsk frisk revet ingefær
1 citron
2 tsk flydende honning
2 spsk sesamolie

Rugbrød

surdej
1. Dag

  1. 1 dl. Vand 37 grader
  2. 1/2 g. Gær
  3. 80 g fin rugmel

Gæren må gerne have stået i stuetemperatur i 1 1/2 døgn. Det hele blandes sammen til en lind grød. Henstår lunt i et døgn i et glas med let påsat låg.
2. Dag

  1. 1. Dl. Vand 37 grader
  2. 80 g. Rugmel

Vand og mel blandes til en lind grød og blandes sammen med dejen fra dagen før. Henstår igen i et døgn på et lunt sted. Nu er surdejen klar til brug. Opbevares i køleskab.

3
rugbrød

1. Dag

  • 750 g. Groft rugmel
  • 750 g. Hvedemel
  • 5 tsk. Salt
  • 1 1/2 liter vand
  • 1. Portion surdej

Røres sammen og henstår under klæde i 18-24 timer. Herefter tages et glas fra til næste brød.
2. Dag

  • 100 g. knækket rugkerner
  • 200 g. Hørfrø
  • 200 g. Solsikkekerner
  • 2 spsk. Mørk sirup
  • 1 malt øl
  • 2 1/2 dl. vand

Dejen skal være lind kærnerne suger meget vand. Hæver i 3 timer og bages ved 200 grader til de har en kernetemp. På 98 grader ca. 1 1/2 time.

pebernødder

375g mel

225g sukker

1 1/2 tsk kanel

1 1/2 tsk nellikepulver

150g smør

2. Æg

1 1/2 bagepulver

varmluft 180grader i 10-15min

Krydderkage

Kage

500g sukker

600g mel

2spk kanel

3tsk natron

71/2 dl kærnemælk

175g smeltet smør

Glasur

175g smeltet smør

350 g flormelis

3spk kakao

(1 æg)

Bag ved 200 grader i ca. 20 min.

Glasur: smør smeltes, blandes med flormelis og kakao. Ægget piskes i under kraftig omrøring.